Liniewegel

Liniewegel

Leads  

De Liniewegel was een militaire verdedigingslijn uit 1702 die de Franse provincie Vlaanderen moest beschermen tegen....de republiek Nederland.

Deze militaire verdedigingslijn is hier aangelegd door de Fransen in 1701-1702, om Vlaanderen te verdedigen tegen de Republiek Holland. De dreiging vanuit het noorden ontstond nadat Vlaanderen in 1700, als een erfenis van de koning van Spanje, een Franse provincie was geworden. De Europese mogendheden betwistten deze erfenis. Zo ontstond een grote Europese oorlog, bekend als de Successieoorlog. Die eindigde in 1713 met de Vrede van Utrecht, waardoor Vlaanderen een wingewest van Oostenrijk werd.


De Linie was een verdedigingslijn met grachten, forten en schansen. Over gans Vlaanderen zijn er van de Linie weinig sporen overgebleven. Nadat de Verenigde Provinciën de Zuidelijke Nederlanden waren binnengevallen, is al in 1703 begonnen met het slopen van deze Linie. Een van de bossen ten noorden van de Liniewegel wordt nog steeds de "Forterette" (= fortje) genoemd en het pad volgt nog grotendeels de grillige hoekige vroegere verdedigingslijn. Eksaarde is één van de weinige plaatsen waar er nog restanten van deze lijn te zien zijn. De wandelroute Liniewegel (8 km) laat je kennismaken met deze lijn en loopt bovendien door verschillende natuurreservaten.

GPS: 51.151773, 3.961730

Selecteer wat u op de kaart wil zien

Events

Winkels in de kijker